Sevgili Gezgin Eşek, kütüphanede seni gördüğümde gözlerim parladı. Hemen masaya, halihazırda kitaplarını seçmiş incelemekte olan miniğe koştum. Anlattım bi solukta. Şaşırmış olabilir yavrucağız. Hızlıca baştan sona bi tadına baktık. Eve geldiğimizde ve sonra daha ayrıntılı olarak inceledik. İlgimizi çeken bölümleri okuduk. Adı üstünde kocaman bir atlas bu. Hepsini bir solukta bitirmak biraz zor.
Kitabın başlığında “Oyun Atlası” diyor ama eksik olmuş bence. Çünkü oyundan çok daha fazlası var.
Ülkeler
Kıtalardan yola çıkarak toplam 52 ülke dolu dolu anlatılmış. Bayrağı, başkenti, nüfusu, konuşulan dillerden tutun dikkat çekici, bilinesi, akılda kolayca kalan coğrafi-tarihi-sosyal-kültürel özelliklerinden hayvanlarına, bitkilerine kadar pekçok bilgi var.
Çocuk Oyunları
Gelelim oyun kısmına. Her ülkede çocukların severek oynadıkları bir oyunun yerel ismi, kaç kişiyle ve nasıl oynandığı anlatılmış. Siz de hemen deneyebilirsiniz. Zira gayet ayrıntılı. Ve bizim ülkemizde oynanan oyunlara benzer birsürü oyun var. Cibuti’den kumda seksek, Çad’dan mankala, Azerbaycan’dan dedeboy, Filistin’den kim-kiminle-nerede, Kazakistan’dan yapışkan kütük ve dahası. Bunu görmek mutluluk verici. Çocukların ortak dili oyun. Dünyanın neresine gidersek gidelim oyun, olmazsa olmaz. En basit gereçlerle kurulabilen oyunlar her yerde. Taşlar, sopalar… Harika. En önemlisi de arkadaş. Oyun arkadaşı bulduktan sonra eğlenceye paha biçilemez.
Çok, çok güzel bir kaynak. Kesinlikle incelemelisiniz. Büyük de bir dünya haritası ve ülke bayrakları eki var kitabın. Haritayı yere şöyle bir açıp bayrakları yapıştırdıktan sonra ülkeler hakkındaki bilgiler tazelenebilir. Hatta müthiş oyunlar kurulabilir. Hem oyun hem öğrenme. İkisi bir arada. En güzeli. Kitaplığımızda da olsa keşke diye hayallere dalıyorum hemen ben.