“Yıldızlardan yapılmış meraklı bir adam, bir uzay mekiğini, kendi çevremizdeki gezegenlerden çok ötesini keşfetmesi için bir maceraya göndermiş. Voyagerler yıldızlar arası uzaydaki seyahatlerine devam ederken, onları asıl taşıyan şey, Carl isimli bir çocuğun hayal gücüymüş.”
“Yıldız Tozu” küçük bir çocuğun hayalinin şekillenmesini ve gerçekleşmesini konu alan, ilham verici bir hikaye. Merak, hayal gücü ve keşif heyecanı birarada.
Yıldızlara seyahat edilebilir mi, diğer yıldızlarda da gezegen sistemi var mı, diğer gezegenlerde hayat var mı? Ve çok daha fazlasını öğrenebilmek için yaşam ve uzay üzerine eğitim alır Carl Sagan. Hemen hemen bütün Nasa keşif görevlerinde yer alır. Uzaya mekanik keşif aletlerini gönderirler. Veriler, resimler gelir birer birer.
Öğrendiği herşey daha da heyecanlandırır Carl’ı. Tüm bunları diğer insanlarla da paylaşır. Televizyon programlarına katılır. “Kozmos” belgeselini çeker. Dünya ve yaşayan her canlının yıldız tozlarından yapılmış olduğunu anlatır herkese. Yıldızlar yaşam malzemelerinden yapılmış olduğuna göre bu malzemeler başka gezegenlerde de hayatı sağlamış olabilir mi? Bunu öğrenebilmek için Güneş Sistemi’nın dışına da uzay mekikleri gönderilir. Ve bunlara içinde farklı dillerdeki selamlaşmalar, kuş sesleri, müzikler olan bir kapsül de eklenir. Bizden dostça bir merhaba.
“Çocukluk tutkularımı bir aşamaya kadar tatmin edebilmiş olmam, çok büyük bir şanstı, sadece doğru zamanda doğmuştum. Güneş Sistemi’nin keşfine tanık oldum, ki bu benim çocukluğumun bilim kurgu dünyasıyla muhteşem bir şekilde paralel olan bir keşifti. Benim için çocukluktaki bilim kurgu merakımın profesyonel bir gerçekliğe dönüşmüş olması kusursuz bir süreçti. “Ah, bu hiç de hayal ettiğim gibi değil,” hissine hiç kapılmadım. Tam tersi, herşey tam da hayal ettiğim gibiydi.” diyor Carl Sagan.
Çok, çok sevdik. “Kozmos”u izlemeli. Unutmadan “Star Stuff:The Story of Carl Sagan” kısa filmi de aklınızda olsun.