Son paylaşımlarımdaki kitaplar, farklı olmak, farklılıklara saygı duymak, tanımak, empati kurmak, yardım etmek, destek olmak üzerineydi. “Gezegen Willi” de bunlardan biri ve yine gerçek bir yaşam öyküsü. Yazar Bürte Miller oğlu Willi’yi anlatıyor bize. Başka bir gezegenden gelen oğlunu.
Doğduğu günden itibaren farklı zorluklarla karşılaşıyorlar. Tüm bebeklerin yapabildiği hiçbir şeyi yapamıyor Willi. Süt içemiyor, kendi başına soluk bile alamıyor. Annesiyle babası çok kıymetli birşeyi fark ediyorlar. Willi’yi sevmeleri için onun birşey yapmasına ya da birşeyi biliyor olmasına gerek yok. Onu öylece seviyorlar ve daha önce tatmadıkları, öyle güzel bir duygu ki bu.
Kitabın ilerleyen sayfalarında Willi’nin yaşadıkları anlatılıyor. Bunun için Gezegen Willi metaforu kullanılıyor. Örneğin Willi’nin geldiği gezegende hastalık nedir bilinmediği için Willi’nin bakterilere, virüslere karşı bağışıklığı yok. Ve bu yüzden çok hastalanıyor. Kitabın sonunda bu süreçlere dair ufak birkaç bilgi var. Yine bu yüzden Willi’nin bu dünyada yaşamayı öğrenmesi de oldukça uzun ve yorucu oluyor. Hem kendisi hem de ailesi için.
Öz bakım ihiyaçlarından sosyal ilişkilere kadar. Yazar öyle tatlı anlatmış ki Willi’nin bakış açısıyla bizim yaşam tarzımız, ilişkilerimiz, yaşamdan beklentilerimiz arasındaki farkları. Willi’nin mutlu olması için çok az şeye ihtiyacı var.
Bisküvi, arabalar, inekler, gürültülü müzik yapabilmek ve kız kardeşi yetiyor ona.
Bu kitabı okuduğumda hiçbirşey bilmiyormuşum dedim. Üzüldüm, utandım. Bu kitap sadece bir kişinin hayatının ufak bir kesitini sunuyor bize. Oldukça da samimi bir şekilde. Bu ve benzer yaşamları süren, türlü zorluklarla karşılaşan her yaş grubunda ne kadar çok insan var. Ve ne yazık ki sosyal yaşamın içerisinde değiller. Ya da “farklı” olduklarını hissetmeden, hissettirilmeden özgürce yaşayabilecekleri ve onların hayatını kolaylaştıracak ihtiyaç duydukları ortamların sağlanması noktasında çok, çok eksiğimiz var. Bizim ve çocuklarımızın farkındalığımızın artması için böyle güzel kitapların çok önemli olduğuna inanıyorum. “Neler yapabiliriz?”i düşünmeli ve bu konuda adım atmak için gayret göstermeli. Biz bu şekilde niyetimizi ortaya koyduğumuzda bazen öyle güzel fırsatlar çıkıyor ki karşımıza. Yaşama katkıda bulunma niyetinin gücüne gönülden inanıyorum❤
”Gezegen Willi” Birte Müller’in kaleminden ve Ginko Çocuk’tan. Aynı zamanda Balonlu Sakız Ağacı Kitap Kulübü 2020 mart ayında okuyup değerlendirdiğimiz kitaplardan.