Jana Mohr Lone’nin Filozof Çocuk kitabı, yazarın yıllar önce 5 yaşındaki oğluna okuduğu Arnold Lobel’in Kurbağa ve Murbağa serisin bir kitabındaki bir hikayeden yola çıkarak yaptıkları felsefe sohbetiyle başlıyor. Çocuk sorular soruyor. Annesi ise sorunun cevabını vermekten ziyade cevabı birlikte arayabilecekleri yeni sorular sorarak çocuğuyla birlikte bir keşif yolculuğuna çıkmalarını sağlıyor.
Okuyucu olarak güzel bir sohbete konuk oldum. Bu seriyi de aklımın bir köşesine yazdım. Aslında uzun yıllar önce tanışmıştım Kurbağa ve Murbağa ile. Ama ben bir seri olduğunu ve bu serinin dilimize çevrildiğini bilmiyordum. İlk kütüphane ziyaretimde Arnold Lobel’in hem Kurbağa ve Murbağa serisini hem de diğer üç kitabını ödünç aldım. Ailecek tekrar tekrar okuduk ve çook sevdik. Hatta kütüphaneye iade etmeye giderken bile hala okuyordum. Kitaplığımızda bulunmasını istediklerimden.
Bu kitaplardaki tüm hikayeler ayrı birer felsefe sohbetine kaynak olabilir. Hikayeler çocuklarla felsefede kolaylaştırıcı olarak kullanılıyor. Bu konu bir süredir ilgimi çekiyor. Araştırma yapıyor, okuyor ve dinliyorum.
Arnold Lobel’in hikayelerinin çok farklı sorgulamalara kaynak olduğunu düşünüyorum. Örnek mahiyetinde aklıma gelen bir kaç tanesi şöyle:
Kurbağa ve Murbağa Serisi
Mesela Kurbağa yatağından bir türlü kalmak istemediğinde ve Murbağa’nın onu taa mayısta uyandırmasını söylediğinde Murbağa bu kadar uzun süre yalnız kalmak istemediği için takvim yapraklarını koparmaya başlar ve bi anda mayıs oluverir. Murbağa uyanır ve birlikte baharın tadını çıkarmaya giderler. Murbağa’nın bu davranışı sorgulanabilir. Alternatifler üretilebilir.
Baykuş Evde Tek Başına
Baykuş’a gözyaşı çayı yaparken eşlik edebilirsiniz. Baykuş onu üzen şeyleri birer birer düşünür ve gözyaşları demliği doldurur. Bizin için neler üzücü bunu paylaşabiliriz. Ya da Baykuş çayını içerken mutlu anları düşünmeyi seviyormuş. Neyi düşünmek bizi mutlu ediyor?
Çekirgenin Yolculuğu
Çekirgenin yolculuğuna eşlik edebilirsiniz. Çekirgenin yolda karşılaştığı böcekler sabahın gelişini pankartlar, sloganlar ve şarkılarla kutluyorlar. Çekirge de sabahı çok sevdiğini söylediğinde hemen aralarına alıyor, çelenklerle süslüyorlar onu. Ama öğleden sonrayı ya da akşamı da sevdiğini söylediği anda çelengi boynundan alıp dışlıyorlar. Herkes aynı düşünce ve duyguları paylaşmak zorunda mıdır? Bunu başkasına dikte edebilir mi? Grup olmak nedir? Gruba kabul etmek ya da gruptan çıkarmak nasıl olur? Ahlaki olarak bu sorgulanabilir mi?
Fil Amca
Fil Amca çook yorgun olduğu bir gün bir hikaye anlatırsam yorgunluğum geçer diyor. Siz çocuğunuza hikaye anlattığınızda yorgunluğunuz geçiyor mu? Başkalarıyla birşeyler paylaştığımızda, onlar için birşeyler yaptığımızda nasıl hissederiz? Bize ne iyi gelir, nasıl iyileşiriz?
Nice keyifli okumalara ve sohbetlere.
Unutmadan bu kitaplar harika birer ilk okuma kitabı aynı zamanda. Hem okumayı hem de düşünmeyi sevdirecek türden?