Tanıştırayım: Kitaplığımızdaki “Çocuklar İçin Felsefe” bölümü. Hepsi bunlar değil tabi. Ya da şöyle söylemek daha doğru olabilir. Okuduğumuz her kitap bizi bir yolculuğa çıkarır. Düşündüğümüz, sorguladığımız, sorular sorup cevapların -bazen sonu cevapsızlık da olabilir tabi- peşine düştüğümüz sürece.
“Filozof Çocuk” kitabı bu konuda hem bir kaynak hem de bir kılavuz niteliğinde. Yazar farklı yaşlardaki kendi çocukları, öğrencileri ve çalışmalarına katılan diğer çocuklarla yaptığı felsefi sohbetlerden bahsediyor. Felsefi belli başlı konuları birer birer ele alıyor. Ölüm, gerçeklik, kimlik, bilgi, inanç, ahlak, sanat ve güzellik gibi. Çocuklarla yapacağımız felsefi sohbeti nasıl başlatabileceğimize ve hangi sorular ya da yönlendirmelerle devam ettirebileceğimize dair sayısız örnek var. Bu konuda kullanabileceğimiz kitap ve film tavsiyeleri de. Hatta bunlardan birçoğu hakkında bilgiler de mevcut.
Çocuklarım için en çok neyi isterim? diye düşündüğümde aklıma gelen konulardan biri soru sorma, sorgulama, bağımsız düşünme, akıl yürütme, eleştirel bilince erişme, değerlendirme, cevaplarla yüzleşme ve yeni sorular sorarak tüm süreci yeniden başlatma becerilerinin gelişmiş olmasıydı. Ve bu kitap sayesinde neler yapabileceğimi öğrenmek benim için harikaydı. İnanılmaz ufuk açıcı bir okumaydı benim için. Gönülden tavsiye ederim.
Kitaptan tadımlık birkaç cümle:
“Kesinliğin aksine belirsizlikle, cevaplardan ziyade sorularla ilgili bir alan geliştirmek çocukların büyüdükleri dünyanın karmaşıklığı ile ilgili başarılı bir şekilde araştırma yapmalarını sağlar. Yetişkin olmanın temel görevi hem dünyayı hem de dünyadaki yerimizi anlamaktan geçer. Çocuklarımızın felsefi benliklerini beslemek onların akıl yürütme ve düşünme yeteneklerini geliştirmemize yardımcı olur. Çünkü kendileri açısından dünyayı anlamlandırmak söz konusu olduğunda, bu beceriler son derece önemlidir. Bunu yapmak için çocuk, hayatının kontrolünü ele almalıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için de etkili düşünme ve iyi soru sorma becerilerini edinmiş olması gerekir. Düşünme ve sorgulama, felsefenin merkezini oluşturur. Felsefi meseleler karmaşık olduğu için, coşkulu ve dikkatli bir şekilde akıl yürütmeyi gerektirir. Ancak kesin olmadıkları için açık soruların biçimlendirilmesine ilham verirler. Çocuğumuzla birlikte felsefi düşünmeye zaman ayırdığımızda kendi kendini yönlendirebilen bir birey yetiştirmiş ve bağımsız bir düşünür olması konusunda ona ihtiyacı olan şeyleri sağlamış oluruz.”