Çizmeyi Bilseydim

““Ben kuş çizmeyi bilmiyorum ki.”, çocuklarla sanat atölyeleri yaparken çok sık karşılaştığım ve elimi kolumu bağlayan bir ifadeydi. Benim düşüncemde sanatçı, kuşu en iyi çizebilen değil, kendi kuşunu en iyi çizendi. Çocukluk her bireyin sanata en yakın olduğu dönemse eğer, her çocuk doğal olarak özgündü. Öyleyse her çocuk kendi kuşunu çizebilirdi.” diyor yazar. Ne kadar…

kim kurtarsın bu ayıyı

Kim Kurtarsın Bu Ayıyı?

“Masallar iyileştirebiliyor. Çocukların dertlerini, korkularını biraz soyutlayarak; başkasının hikayesi olarak ortaya koyup tartışarak onlara yardım edebiliriz. Hayatta her meseleyi çözemeyiz; ama masallar sayesinde yaşadıkları sıkıntılarla nasıl baş edebileceklerini gösterip olasılıklar sunabiliriz.” diyen yazar tam da bu noktadan yola çıkarak ilk olarak kızına anlatmış bu masalı. Bu masal bir dostluk masalı esasen. Ama hakiki bir dosta…

Mutlu Hayalperest

“Karanlıkta bile hayal kurabilirim. O zaman tüm ışıklar YANAR! HAVAİ FİŞEKLER PATLAR! Kafamın içindeki sesleri dinlerken ışıklar gözlerimin önünde canlanıverir.” Enerji, renk, hayat ve tabi bool bol hayal dolu bir kitapla yeni bir haftaya merhaba. Hayalperestlerin el kitabına bi göz atalım mı? Aklımızı uçurup götüren, notalarla kovalamacılık oynatan, müzik duyunca dansa kaldıran, bulutlardan gemiler yaptıran,…

Filozof Çocuk

Tanıştırayım: Kitaplığımızdaki “Çocuklar İçin Felsefe” bölümü. Hepsi bunlar değil tabi. Ya da şöyle söylemek daha doğru olabilir. Okuduğumuz her kitap bizi bir yolculuğa çıkarır. Düşündüğümüz, sorguladığımız, sorular sorup cevapların -bazen sonu cevapsızlık da olabilir tabi- peşine düştüğümüz sürece. “Filozof Çocuk” kitabı bu konuda hem bir kaynak hem de bir kılavuz niteliğinde. Yazar farklı yaşlardaki kendi…

Önemli Haritalar

Önemli Haritalar

Maceraperestler, hayalperestler! Orda mısınız? Dolu dolu bir kitap -ya da atlas mı demeli?- sizi bekliyor. Konular, bilgiler, anekdotlar, çizimler harika. Tam sayfalarda kaybolup gitmelik. ✔ Esrarengiz yerlere özellikle dikkat! Bermuda Şeytan Üçgeni mesela. ✔ Zehirli hayvanlardan da uzak durmalı. Bunu yapabilmek için önce onları tanımalıyız tabi. En zehirli balığı, yılanı, kurbağayı, örümceği öğrendik. ✔ Kolomb,…

Gecen Gündüzüm Olsa

“Hasret, dediler, kalbimizde yaşar. Ama Max, bunu çok daha iyi biliyordu: Vücudu milyarlarca hücreden oluşuyordu ve bu hücrelerin her biri canını yaktığına göre, bu bir tek şu anlama gelebilirdi: Hasret, içinde herşeyi sarmıştı.. Ve eğer ruhu da hücrelerden oluşuyorsa, o zaman gayet tabii hasret oraya da yerleşirdi; çünkü Max’ın her yanını tam anlamıyla kaplamıştı.” Kitabı…

Bay Fısıltı’nın Kütüphanesi

“Hihulihulihuli, hihulihulihuli” diyerek gülen, şaşırdığında, mutlu olduğunda, birşeyler düşündüğünde gözlerinde meşe palamutları beliriveren Bay Fısıltı’yla tanışmak ister misiniz? Haydi önce Kuzey Ormanı’na, sonra da ormanın en yaşlı ve en büyük ağacı olan sekoyaya… Bu ağaç aslında bir kütüphane biliyor musunuz? Muhteşem öyle değil mi? Bay Fısıltı yıllardır burada çalışıyor. Ama artık epey yaşlanmış. İşler de…